July 8, 2018

May 12, 2018

Please reload

Recente berichten

Emoties op het werk bepalend voor succes!

December 13, 2018

1/2
Please reload

Uitgelichte berichten

Hoe verplicht ik mijn online training?

December 23, 2017

 

Ondanks dat veel opdrachtgevers dit vaak eng vinden, merk ik toch uit de praktijk dat deelnemers dit helemaal niet zo vervelend vinden als van tevoren wordt verwacht.

 

De vraag is alleen: hoe zorg je dat je training echt verplicht is?

 

Wat houdt verplichting dan in?

Verplichting is maar een vaag begrip. Het impliceert een consequentie: als je het niet maakt, dan… Deze consequentie moet geformuleerd worden, al hoeft het niet direct een maand droog brood en water te zijn. Bij universiteiten zijn er meerdere succesvolle implementaties van online communicatietraining: je krijgt bijvoorbeeld geen cijfer of geen toegang tot het college als je het niet doet. Bij bedrijven ligt dit vaak iets lastiger.

Hoe kan je iets verplicht maken als er geen consequentie voor het oprapen ligt? Gelukkig zijn er verschillende creatieve opties.

 

Ga het gesprek aan

Een certificaat uitdelen bij het succesvol afronden, de "gouden nietmachine" uitdelen voor de beste cursist in de maand, een slagroomtaart voor de beste afdeling, geeft de deelnemer iets tastbaars waar hij voor kan gaan. Verzin maar iets leuks. En met de nieuwe release update van Knowingo worden er nu ook certificaten uitgedeeld!

 

Ook kan deelname aan de training geagendeerd worden bij een functioneringsgesprek. Kijk daarnaast of je verschillende onderdelen van het programma van elkaar afhankelijk kunt maken: medewerkers die de online voorbereiding niet hebben afgerond, mogen bijvoorbeeld niet op de live-dag komen. Klinkt dat schools? Dat zal je de eerste keer misschien ook horen, maar vervolgens weet iedereen hoe het werkt en zijn alle deelnemers goed voorbereid.

 

Het zal je misschien niet verbazen dat de simpelste constructie vaak nog het beste werkt: Vraag de niet-participerende deelnemer naar de reden. Want hoogstwaarschijnlijk hoor je direct: geen tijd gehad, het was erbij ingeschoten, andere prioriteiten, etc. Hieronder ligt: Ik ben hard aan het werk en ik vind mijn werk belangrijk. Daar kan je wat mee, dus ga dat gesprek aan!

 

Druk, druk, druk

Druk hebben we het allemaal. Logisch dus dat training, zeker als deze individueel is, er dan een beetje bij inschiet. Er is altijd wel een rapport om te schrijven, een klant om te bellen of een collega om te helpen.

 

Wat vaak helpt, is om er een vast moment voor in te plannen. Ik wilde zelf ook vaker trainen, maar ik merkte dat het er niet van kwam totdat ik voor mezelf elke vrijdagmiddag om half vijf een half uurtje trainen inplande. Dit maakt een wereld van verschil!

 

Met Knowingo is zelfs 2 minuten per dag al voldoende.

 

Verplicht dus de training op de manier die het beste aansluit bij de praktijk van de deelnemers. Bedenk eerst hoe hun prioriteitenlijstje eruitziet en verbind niet alleen een passende consequentie aan niet-afronding, maar laat deelnemers ook een vast moment plannen waarop ze hun training doen. Zo verhoog je zowel de participatie als waardering van je training!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags