July 8, 2018

May 12, 2018

Please reload

Recente berichten

Emoties op het werk bepalend voor succes!

December 13, 2018

1/2
Please reload

Uitgelichte berichten

Wat is GAMIFICATION?

February 20, 2018

Gamification is een steeds populairder wordend begrip. Bij gamification gaat het om het toevoegen van game-elementen in een niet-game omgeving om op die manier de aandacht vast te houden. Het leent bepaalde elementen uit spellen en verwerkt deze in dingen uit ‘het echte leven’ met als doel het gewenste gedrag te ontwikkelen. In bijna elk mens zit een natuurlijke drang om mee te doen aan competitieve spellen, de een wat fanatieker dan de ander. Het spel-element in gamification zorgt ervoor dat mensen constant worden uitgedaagd. Het behalen van een bepaalde uitdaging zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen en door willen gaan met zich te ontwikkelen.

 

Met gamification heb je tevens de mogelijkheid taken of werkzaamheden leuker te maken. Door een systeem belonen motiveer je mensen het juiste gedrag te vertonen en ontwikkelen mensen zichzelf. Het zorgt ervoor dat saaie en complexe onderwerpen uitdagend en interessant worden wanneer je gamification toepast. Mensen wordt gestimuleerd en uitgedaagd waardoor een hoog leerrendement kan worden bereikt. 

 

Gamification in de praktijk

In het dagelijks leven wordt gamification steeds vaker ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het Top Customer Review programma van Amazon. Wanneer je op deze website een review plaatst verdien je punten. Andere klanten beoordelen hoe behulpzaam deze reviews zijn en ook daar worden punten aan toegekend. Op een leaderbord wordt bijgehouden hoeveel punten iedereen heeft. Game-elementen als punten, status, competitie en leaderboards worden hierbij toegepast om het gedrag van de gebruiker te beïnvloeden.

 

Een mooi fysiek voorbeeld is te zien in onderstaand filmfragment. Het laat mensen het leuk vinden hun oude glas weg te brengen. Door het glas in het gat te gooien waarboven het lampje brandt, kunnen punten worden verdiend. Kiezen ze het verkeerde gat, dan gebeurt er niets. Door het toepassen van gamification wordt het weggooien van glas een leuke ervaring.

 

De ‘arcade’ glasbak:

https://www.youtube.com/watch?v=cbEKAwCoCKw 

 

Zo kun je diverse zeer effectieve en leuke toepassingen bedenken waarbij gamification wordt toegepast. Wanneer je dit combineert met artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) ontstaat een optimale combinatie waarmee je spectaculaire resultaten bereikt. Het leerplatform Knowingo dat door Nolletch wordt aangeboden ( https://www.nolletch.nl/knowingo ) is daarvan een goed voorbeeld. De nieuwe manier van leren die hiermee wordt geboden, biedt organisaties aanzienlijk betere resultaten met hogere winsten, besparingen, optimaal inzicht en grip op aanwezige kennis.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags