July 8, 2018

May 12, 2018

Please reload

Recente berichten

Emoties op het werk bepalend voor succes!

December 13, 2018

1/2
Please reload

Uitgelichte berichten

Zelfsturend leren? Ja graag, maar.....hoe krijg ik ze zover?

January 24, 2018

 

De noodzaak van blijven leren, om te zorgen dat medewerkers kunnen blijven bijdragen aan de innovatie- en concurrentiekracht van je organisatie is inmiddels wel doorgedrongen tot de organisaties en ondernemers. Helaas blijkt in de praktijk dat organisaties worstelen met dit concept van levenslang leren. En dan vooral met de intrinsieke motivatie van werknemers om zelfsturend te zijn in permanente kennisvergaring en kennisdeling.

 

Een voorbeeld van een ondernemer bij zijn jaarlijkse functioneringsgesprekken:

 

Ondernemer: Daar zijn we weer.
Medewerker: Ja..inderdaad!
Ondernemer: Ik kan niet zeggen dat ik veel verandering zie t.o.v. vorig jaar. Dezelfde verbeterpunten. Hoe ver ben je met de cursus die je zou doen?
Medewerker: Eh… ja…daar was ik mee bezig… nou je het zegt.. Zal er nog eens naar kijken…
Ondernemer: Hoe vind je verder dat het gaat?
Medewerker: …..tja wel goed hoor. Ik kan me aardig redden?

 
Wat ging hier nu mis?
Afgezien van het feit dat er meestal maar eens per jaar een functioneringsgesprek plaatsvindt, is er nog veel te weinig sprake van een leercultuur. Er wordt in functioneringsgesprekken wel ingegaan op consequenties van de verandering van het werk en in sommige gevallen dat dit op termijn betekent dat als de medewerker geen nieuwe skills aanleert hij zijn werk zou kunnen kwijtraken. De medewerker in kwestie knikt meestal instemmend en gaat dan weer over tot de orde van de dag. Het onderwerp zou volgend jaar immers wel weer op de agenda staan?

 

Hoe zorg je nu voor een leercultuur?
Stel duidelijk prioriteit aan leren en ontwikkelen in het werk. D.w.z. standaard op de agenda in teamoverleggen, kwartaalbijeenkomsten en informele kennissessies.

 

Ook de meest gemotiveerde – medewerkers moet je blijven inspireren en uitdagen om zich elke dag een stapje verder te blijven ontwikkelen. A spelers spelen graag met A spelers! Dus als je een A bedrijf beoogt is dit belangrijke informatie.

 

Voor hen die niet mee willen, is er maar één oplossing: zo snel mogelijk vertrekken uit de organisatie. Voor hen die niet mee kunnen, kan extra aandacht komen om andere opties te verkennen. Eerlijke exit trajecten waarmee recht wordt gedaan aan hun bijdrage tot nu toe werken beter dan eindeloos blijven pappen en nathouden.

 

Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat je alleen medewerkers aantrekt in je organisatie die doordrongen zijn van de urgentie van blijven leren en ontwikkelen, en hierin zelf de verantwoordelijkheid willen nemen. Denk aan de A spelers!

 

Besteed aan gemotiveerde zich ontwikkelende medewerkers in verhouding de meeste aandacht. Voorkom de valkuil dat je teveel energie en aandacht steekt in mensen die niet willen. Voer echte gesprekken met medewerkers over wat ze willen, talenten, kwaliteiten, veranderingen en belemmeringen en probeer samen een oplossing te vinden. En doe dat niet slechts één keer per jaar als verplicht nummer.

 

Maak teams verantwoordelijk voor leren met elkaar, door teamdoelstellingen op dit gebied. Zorg dat teamleiders ervaring opdoen in coachen en faciliteren van leren. Op die manier creëer je teams die samen op zoek gaan naar de beste manier om samen te leren.

 

Als je je richt op de leercultuur, dan zal 95% van je medewerkers gemotiveerd zijn zich te ontwikkelen. Zij zullen zelfsturend zijn in hun leren, mits ze enige kaders en doelstellingen krijgen aangereikt vanuit de organisatie. Ze zullen geïnspireerd blijven worden om elke dag een stapje beter te worden dan de dag ervoor.

 

Een slim leersysteem
Wat maakt Knowingo een ‘slim’ leersysteem? Knowingo leert over jou hoe jij leert terwijl je leert! Omdat iedereen verschillend leert, moet je een individueel leerpad kunnen aanbieden. Het leerprogramma moet zich aanpassen aan jou, niet jij aan het leerprogramma! Dus als je sneller leert dan de gemiddelde medewerker, dan ontvang je sneller meer vragen. En de vragen waar je het antwoord al op weet, worden niet zoveel meer gevraagd. Aan de andere kant, als het wat langer duurt voordat jij bijvoorbeeld kunt onthouden in welk jaar de huidige CEO bij jullie kwam werken of welke veiligheidseisen er binnen jouw organisatie worden gesteld, dan wordt deze vraag je vaker gesteld, totdat ook jij deze uit je hoofd weet!

 

Deze gebruiksvriendelijke en eenvoudige app geeft bovendien zeer veel nuttige informatie op zowel individueel als groepsniveau, zodat de HR afdeling op ieder moment een actueel en volledig inzicht heeft in hoe iedereen het beste leert en welke kennis precies waar in de organisatie aanwezig is. En bijv. ook hoe snel nieuwe informatie in de organisatie zal worden opgenomen en onthouden. Met deze statistieken geeft Knowingo jouw organisatie de perfecte tools om het kennisniveau op de werkvloer in sync te houden!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags