July 8, 2018

May 12, 2018

Please reload

Recente berichten

Emoties op het werk bepalend voor succes!

December 13, 2018

1/2
Please reload

Uitgelichte berichten

Hoe zet je een intern leertraject op?

April 17, 2018

 

Schoolmedewerkers binnen je bedrijf
Leertrajecten binnen een bedrijf zijn een mooi alternatief voor cursussen van externe aanbieders. De kosten liggen vaak een stuk lager, de opgedane kennis is direct toepasbaar en de leerervaring is volledig afgestemd op de eigen bedrijfspraktijk.

 

Intern leertraject
Bij scholing moeten werknemers niet alleen inhoudelijk nieuwe kennis opdoen, maar dat ook weten toe te passen en uit te dragen binnen het team waarin ze werken. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om personeel zelf te trainen via een intern leertraject. Een intern leertraject opzetten kost de nodige tijd en inzet, maar zorgt er wel voor dat kennis en vaardigheden direct ingebed worden in de organisatie en behouden blijven. Dat is een essentieel verschil met externe cursussen, waarbij het geleerde in de drukte van het dagelijks werk vaak weer (deels) vergeten wordt.

 

Inzetbaarheid
Een intern leertraject is vooral nuttig wanneer geregeld dezelfde scholing gevolgd wordt door medewerkers of als er specifieke kennis nodig is waar maar weinig cursussen voor bestaan. Zo behoud je kennis in je organisatie. Er is ook een ander voordeel: de leervorm waarin de scholing aangeboden wordt en de precieze inhoud kan goed afgestemd worden op de wensen en vaardigheden van de medewerkers en de leerbehoeften van de organisatie.

 

Een intern leertraject opzetten
Maar hoe start je een leertraject? De doelstellingen van een bedrijf en de richting waarin de organisatie zich ontwikkelt, creëren bepaalde leerbehoeften. Zo moeten onervaren, jonge medewerkers bijvoorbeeld het vak nog leren, vraagt een nieuw aangeboorde markt of productieproces juist om andere kennis, of stellen (nieuwe) wettelijke richtlijnen weer andere eisen aan je bedrijfsproces. Die leerbehoeften vormen de basis voor een goed leertraject.

 

Op basis van de leerbehoeften kun je de volgende stappen zetten:

 

  • Stel doelstellingen vast op basis van prestatiedoelen en wensen van het personeel

  • Vraag bij medewerkers door naar hun motivatie om zeker te zijn dat ze het traject afronden

  • Inventariseer welke kennis medewerkers hebben en welke leerstijl hun past

  • Maak een planning en kies voor geschikte leervormen: rollenspellen, klassikaal leren, leeswerk of bijvoorbeeld coaching

  • Werk leeractiviteiten uit in een draaiboek met de inhoud, werkvorm en doelstellingen voor elke activiteit

  • Geef de trainingen en evalueer ze

  • Meet of je de leerdoelstellingen haalt.

Hulp inschakelen
Het opzetten van een leertraject is een behoorlijke klus. Het kan daarom verstandig zijn een adviesbureau of coach in te schakelen. Zorg er alleen wel voor dat de trainer uit je eigen bedrijf komt. Dat zorgt niet alleen voor draagvlak, maar zo kun je naast kennis en vaardigheden ook een stuk bedrijfscultuur ‘aanleren’!

 

Wil je meteen aan de slag om meer uit je personeel te halen? Neem dan contact met ons op en vraag om een vrijblijvend advies.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags